tisdag, augusti 17, 2010

Skolan skall inte vara ett museum

Margareta Pålsson och jag hade en artikel om den moderna skolan i gotlandsmedia idag:

"Vi moderater vill se en skola som går i takt med sin samtid. En skola som inte avviker från arbetsplatser eller fritid. Informationstekniken (IT) genomsyrar mycket av vår vardag och det är nu dags att den även blir en del av skolan.Samhället har förändrats i grunden de senaste decennierna. Många tillbringar mycken tid framför datorerna i dag. Vi jobbar, vi umgås socialt, vi konsumerar och vi tar del av kultur genom dem. Men skolan släpar efter i utvecklingen jämfört med övriga samhället. Vi vill ändra på det!
Skolverket rapporterade nyligen att knappt var tredje lärare har en egen dator på arbetet. Tre av fyra lärare anser att den egna skolans IT-kompetens är otillräcklig och de har svårt att hitta bra undervisningsmaterial. Hälften av lärarna använder IT högst någon lektion i veckan. Varje lärare ska ge hundratals skriftliga omdömen som dessutom ska lagras i tio år. Det är klart att de behöver en egen dator! Många skolor har nu en digital utbildningsplattform, bland annat här på Gotland, och lärarnas administrativa arbete minskar.Skolan behöver ta ett kliv in framtiden, skolan ska inte vara ett museum över gamla arbetsformer utan en modern och kreativ arbetsplats.
Moderaternas utgångspunkt är att skolan måste vara relevant för eleverna. De ska känna att den är på riktigt och att de lär sig viktiga saker som de har nytta av. Upplevelsen av en modern och framåt skola är viktig för elevernas vilja att lära. Det finns så mycket att vinna med modern teknik. Det ger nya arbetssätt då lärarna med IT-stöd får fler möjligheter att möta, undervisa och examinera elever. Komplicerade förlopp kan beskrivas bättre med rörliga, interaktiva bilder än med vanliga bilder med text. Språkinlärning underlättas via ljudfiler som kan repeteras i MP3-spelare. Elever med svårigheter kan få bättre hjälp än någonsin tidigare. Det blir lättare att entusiasmera hela klassen. IT är självklart ingen universallösning för att förbättra skolan, men rätt använd ger den ökad kvalitet.
I våra uppdrag besöker vi många skolor och förutsättningarna är olika. Men vi ser massor av bra exempel på framgångsrika sätt att integrera IT i undervisningen. Vår förhoppning är att fler skolor och fler lärare låter elevernas teknikkunnande vara en tillgång i undervisningen."

Inga kommentarer: