torsdag, maj 21, 2009

Riksidrottsstämma på Gotland

Den 15-17 maj höll Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna sin stämma här på Gotland. Vid inledningen av denna, som gick i medeltida stil, höll jag följande anförande:

Välkomna till Gotland Idrottens Ö!
Idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth
Ordförande Karin Mattsson-Weijber
Övriga mötesdeltagare

Det är en stor ära att få hälsa er välkomna till Gotland, Visby och till ert möte här på vår ö! Det känns speciellt roligt för mig eftersom jag själv har verkat inom idrotten både som gymnastiklärare, aktiv utövare och ledare under många år.

Gotland har 57 000 invånare och ungefär 23 000 av dem bor i Visby. Andra större samhällen är Hemse och Slite. Från norra Fårö till södra ön, Hoburgen är det nästan 18 mil. Tvärsöver ungefär 4. Vi har ca 80 mil kust där man kan bada- fiska- segla och allt det där som gör tillvaron så skön. Vi är både kommun, landsting och region, och har därför bara ett fullmäktige. Nu har vi en borgerlig allians med m-c-fp och kd i ledningen av ön.

Med bildspelet ni nyss sett vill vi ge en bild av vad hela Gotland har att bjuda på. Vi vill visa bredden av vad Gotland har att bjuda på både historiskt och i dagens näringsliv, attraktivt boende över hela ön samt givetvis vår vackra natur och vårt rika förenings- och kulturliv. Gotland är en attraktiv mötesplats och vi betonar mer än gärna de unika värden som Gotland erbjuder. Gotland ska beröra och vara magiskt, det är vårt varumärke. Vi lanserar oss som matön, kulturön och utbildningsön

I det roliga arbetet med att föra fram Gotland som den naturliga mötesplatsen så är det en ära för oss att få stå som värdar för det finaste av alla idrottsmöten - Riksidrottsmötet. Jag vet att flera av era specialförbund redan har valt Gotland som mötesplats med lyckat resultat och till er övriga, som ännu inte gjort så, vill jag bara säga: Välkomna tillbaka till Wisby.

Ett viktigt Gotlandsevenemang som idrotten deltar i varje år är Almedalsveckan. Jag vill påstå att det är ett av landets bästa tillfällen för intresseorganisationer, företag och politiken att mötas.

Som våra gäster är Ni en del i utvecklingen av Idrottens Ö. Vi har inte bara idrottsevenemang året runt som lockar besökare vi är också en attraktiv plats för olika former av träningsläger.

På Gotland är idrotten en viktig faktor i vårt tillväxtarbete, Den gotländska idrotten har på ett föredömligt sätt tagit ett stort ansvar för frågor kring vår regionala utveckling. Idrotten är en mycket positiv medkraft i ett utvecklingsarbete av en region.

Den gotländska idrotten bidrar på många olika sätt till att lyfta fram Gotland och stärka vårt varumärke
Besöksön - genom att skapa nya reseanledningar och mötesplatser
Boendeön – ett aktivt idrott- och fritidsliv blir i dag allt viktigare i valet av boendeort.
Etableringsön – Idrotten bidrar även till valet av plats för var jag skall bedriva min näringsverksamhet och stärker varumärket Gotland.
Andra som stärker vårt varumärke är våra elitlag så som Visby Ladies, Endre IF, Visby IBK med flera

Idrottsfrågorna är ofta på agendan hos oss i kommunen. Det är folkrörelse, folkhälsa och underhållning för våra invånare. Många kommuner har också idrottsgymnasier, liksom vi här på Gotland.

Dessutom finns det ett nytt intresse regionalt att investera i satsningar kring idrottsverksamhet, anläggningar och evenemang tillsammans med näringslivet. På Gotland ser vi för närvarande på möjligheterna att på detta sätt etablera en Arenahall söder om Visby – nära havet.

Miljöfrågorna påverkar också idrotten. I Slite, ni vet där Håkan Loob växte upp, inviger vi nästa vecka ett stort idrottscenter med bl a en ishall som använder spillvärme från cementfabriken för att frysa isen

Nu kanske ni tror att ni hamnat mitt i medeltiden här, med tanke på Visby, Hansestaden, världsarvet och våra dräkter, men vi har faktiskt en särskild vecka också för medeltiden, Dessutom har vi en vecka i juli Stångaspelen, för de urgamla gutniska idrotterna, t ex pärk och varpa, på södra ön

Som ni förstår så finns det så mycket mer att se och göra på Gotland än vad ni hinner med under dessa dagar. Jag hoppas naturligtvis att ni vill komma tillbaka hit. Och jag vill avsluta med att önska er givande mötesdagar för er här i Visby.

Inga kommentarer: