tisdag, maj 26, 2009

Invigning av Graip Idrottscenter

Lördag 23 maj invigdes ny ishall och gräsplan i Slite. Jag höll ett invigningsanförande, och anförde bland annat dessa ord:

Hjärtligt välkomna till Invigningen av Graip Idrottscenter! Det är en stor händelse för Slite och Gotland – nu har vi fått vårt efterlängtade nya idrottscenter, en mötesplats för många idrotter och evenemang!

Vilken härlig dag för oss alla! Det känns speciellt roligt för mig som kommunalråd att få hålla vara med om invigningen, eftersom jag själv också har verkat inom idrotten både som gymnastiklärare i Slite och som utövare och ledare - här i IK Graip.

Idrottslivet har alltid varit mycket aktivt i Slite och på norr, och företagsamheten kan man verkligen inte klaga på -engagemanget är stort.
Under många år har sliteborna tagit utvecklingen av samhällsliv och idrott i egna händer. Tennisklubben har verkat för att det finns fina tennisbanor, andra föreningar har rensat badstranden, golfklubben har byggt golfbana och färdigställer nu ett nytt klubbhus med restaurang, Graip har hållit Othemsvallen i gott skick, det finns numera en scen i hotellparken och mycket annat, tillsammans med kommunen!

För ett tjugotal år sedan byggdes den nya idrottshallen här borta, med justa mått för i stort sett alla idrotter, och gamla och nya idrotter blommade upp. Den används väldigt mycket, och även om vissa idrotter minskar, så ökar andra, och utövarna består.

Och nu kommer det allra senaste – en fantastisk allaktivitetshall och en ny konstgräsplan, och de har redan börjat användas. Det har varit en sann fröjd under våren att se all aktivitet här i området! Stort tack för det!

Målsättningen har varit att få en miljövänlig hall som kan hålla is året runt och vara en allaktivitetshall, som även kan erbjuda andra evenemang, vilket bevisats genom bl a Hushållningssällskapets julmarknad där ca 5000 personer besökte hallen och gav den högsta betyg.

Nya ishallen bidrar alltså till en bättre miljö. Det är utmärkt att vi har en ishall som använder spillvärme från cementfabriken för att frysa isen. Det innebär också att vi på Gotland i fortsättningen kan hålla sommaris till rimliga kostnader.

- - -

Hela idrottscentret, med hall och konstgräsplan, har också gjort så att idrottsföreningen Graip seriöst gått framåt och att samhället Slite och övriga norra Gotland växt i gemenskap genom det engagemang alla visat. Redan i sommar finns många sevärda arrangemang inbokade. Skate Island kommer hit och erbjuder tillfälle att se konståkning på hög nivå, Solna AIK spelar match här, flera klubbar har hockeyläger mm

Så här stod det i ett informationsblad förra året:
”Det är fest och förväntan i Slite. Flaggorna vajar. Alla talar om det. Hur skall det gå…? Hur ligger dom till…? Vi ses ikväll i Hallen. Är Janne i målet igen? Kan han vara med?
IK Graip har match. Kön till biljettluckan är lång för dom som inte har säsongskort med fritt inträde till alla matcher. Parkeringen är full och matchbussen från Fårösund och Lärbro har just kommit in, full av supportrar.”

Nu är det här fullt möjligt!Jag vill därför från Graip Idrottscenter AB och oss alla tacka alla dem som varit inblandade i tillkomsten av idrottscentret:
-Alla frivilliga som lagt ner ca 23 000 arbetstimmar, från norra Gotland, men även en del från södra delen
-Alla företag som ställt upp med material och arbetskraft och framför allt de stora företagen GEAB och Cementa
-Alla privatpersoner, aktieägare, organisationer, kyrkan samt Gotlands kommun och EUs Leader+ som satsat pengar i projektet
-Alla som arbetat med anläggningen, med organisation och administration för att få centret att bli så här fint
-Samt alla andra som inte räknats upp här, men som bidragit på olika sätt

Inga kommentarer: