lördag, maj 30, 2009

Ökat intresse för EU-valet

Den senaste tiden har intresset för EU-valet ökat. Fler förtidsröstar, fler pratar EU-frågor och EU framställs på ett mer positivt sätt i insändare och media. Vi har nytta av en gemensam politik på många områden, och vi kan vara med och påverka.

Det är bra, för vi kan inte längre skilja på inrikes- och utrikespolitik och placera in EU-frågorna i det utrikespolitiska facket. EU är idag en del i av inrikespolitiken men i den politiska debatten verkar det ibland som om det inte kommit fram tillräckligt bra.

60% av kommuners och landstings verksamhet påverkas av beslut tagna i EU. Det framkom av en utredning vi gjorde i Kommunförbundet redan inför förra EU-valet, då jag själv satt i EU-s Regionkommitté. I mitt utskott i Regionkommittén hanterade vi frågor som bl a berörde den åldrande befolkningen i Europa, skapandet av en hållbar arbetsmarknad i Europa där alla involveras, samt det livslånga lärandet.

Nu står EU-valet och det svenska ordförandeskapet inför dörren och det har förhoppningsvis blivit startskottet för en mer vitaliserad permanent EU-debatt i Sverige framåt. Och den debatten tar vi moderater gärna! Därför är det viktigt att vi får många moderater till parlamentet den 7 juni.

Inga kommentarer: