fredag, februari 13, 2009

Diskussion om framtidsfrågor på norra Gotland

Norrmoderaterna höll igår årsmöte i Slite (12/2) med sedvanliga förhandlingar.

Efter årsmötet följde en livlig diskussion om Gotlands framtid tillsammans med fyra inbjudna gäster med norranknytning.

Under hand kom det fram att det finns en stor potential på östra och norra Gotland. Mycket är redan på gång, men möjligheter finns att bli mycket bättre, med snabbare beslutsvägar och smidighet i ärendehantering och administration. Entreprenörens/eldsjälens engagemang och vilja behöver tas tillvara snabbare och bättre, ärendena måste gå framåt. Vi behöver också mer transparens i den kommunala förvaltningen, mer serviceanda och en vilja att utveckla hela Gotland.

Byggfrågor med planer och va-lösningar tar väldigt lång tid. Bygglovsgarantier kan vara en bra början, och också att pröva att säga ja innan man säger nej, som en deltagare uttryckte sig. Alla överklaganden som fördröjer byggen mm är också en del i att utvecklingen går långsamt idag.

Effektivare möten som leder till beslut är ett annat tydligt utvecklingsområde. Företagare behöver också beslut som håller, för att kunna satsa ekonomiskt och få bankgarantier. Riskkapital behövs ofta och den pågående lågkonjunkturen är ett annat hinder. Det fanns också en oro för vad som händer Gotland som egen region – blir vi för små för att orka?

Det finns också mycket att lära av andra kommuner. För att kunna uppnå målen i Gotlands Vision 2025 krävs att dessa hinder undanröjs och att arbete sker med att göra hela kedjan smidig, för att underlätta för våra entreprenörer framöver.

Inga kommentarer: