söndag, februari 22, 2009

ByggGotland

Jag har nyligen invigt och öppnat samrådet om översiktsplanen för Gotland – ByggGotland - på Almedalsbiblioteket i Visby. Samrådet håller på fram till sista april, och det är fritt för alla att vara med och tycka till, t ex via http://www.gotland.se/.

Den övergripande visionen om Gotland är:
…Östersjöregionens mest kreativa och magiska plats präglad av närhet, hållbar tillväxt och fylld av livslust.” För att nå dit krävs ett gemensamt engagemang från alla oss som på ett eller annat sätt lever och verkar i det gotländska samhället.

Översiktsplanen är både det övergripande och det grundläggande dokumentet för den fysiska planeringen i kommunen, ett viktigt instrument i kommunens strävanden mot en hållbar samhällsutveckling på Gotland.

Översiktsplanen är vägledande för kommunens förvaltningar och myndigheter, andra myndigheter och enskilda och alltså ett av flera konkretiseringsdokument för det regionala utvecklingsprogrammet, Vision Gotland 2025, som har antagits av Gotlands kommun under 2008. Och den handlar också om balansgången mellan utvecklingen av Gotlands resurser och bevarande av Gotlands värden.

Det finns många vägar för att nå visionens mål. En av de viktigaste och effektivaste är kommunens möjlighet och skyldighet att planlägga användningen av mark och vatten på ett sådant sätt att förutsättningar skapas för den önskade utvecklingen. Det innebär bland annat att planera för bostäder åt alla, att skapa goda livsmiljöer, att möjliggöra tillväxt och skapa arbetstillfällen genom planering av områden för industrier, handel och annan verksamhet, att tillgodose behovet av goda kommunikationer och att främja en långsiktigt hållbar utveckling såväl på landsbygden som i våra tätorter.

Det finns ett antal utvecklingsfrågor som är speciellt viktiga för Gotlands framtida utveckling:

· Hur stärker vi förutsättningarna för att uppnå en positivare befolkningsutveckling än idag och målet om 65000 inv?

· Hur skapar vi en framtida utveckling i samklang med bevarandet av Gotlands unika natur- och kulturmiljöer?

· Klimatfrågorna kommer att kräva en ny syn på den kustnära planeringen!

· Hur kan turismen utvecklas?

· Hur ska vatten- och avloppsfrågorna lösas i ett långsiktigt perspektiv!

· Vindbruket kommer att bli en allt viktigare del av den rena och förnyelsebara energiförsörjningen på Gotland. Hur ska vi bruka den i samklang med andra intressen?

Efter samrådet sammanställs inkomna synpunkter i en samrådsredogörelse som ligger till grund för bearbetningen av planförslaget, som senare i höst kommer att ställas ut, för att därefter förhoppningsvis antas vid den här tiden nästa år.

Det är min och kommunens förhoppning att samrådsförslaget skall väcka intresse och engagera så många som möjligt, skapa debatt och leda till idéer och förslag i vår gemensamma strävan att förvandla visionens mål till verklighet.

Inga kommentarer: