onsdag, april 23, 2008

Vårdnadsbidraget – en möjlighet för barn och föräldrar

Det är med glädje vi i alliansen i BUN föreslår att KF inför det kommunala vårdnadsbidraget för föräldrar med barn mellan 1 och 3 år från och med januari 2009.

Syftet med vårdnadsbidraget är att möta barnfamiljernas behov. Många barnfamiljer upplever att de har för lite tid för barnen, och detta är en reform med ett tydligt barn- och valfrihetsperspektiv. De familjer som vill kan senarelägga dagisstarten eller tillbringa mer tid med barnen under de viktiga småbarnsåren, genom att gå ner i arbetstid. Samtidigt avlastas förskolorna, vilket gör det lättare att uppnå målen med mindre barngrupper och ökad kvalitet för de barn som går i förskolan.

För detta utbetalas max 3 000 kronor skattefritt per månad och barn, vilket ska sättas i relation till förskolebidraget som är betydligt mer per månad. Få ser en förskoleplats som ett bidrag från kommunen till den enskilda familjen. Ändå innebär varje heltidsplats en subvention, ett skattefinansierat bidrag, på i genomsnitt 139 000 kronor per år och barn enligt Riksdagens utredningstjänst och Skolverket.

Barnomsorgen ska inte organiseras utifrån förskolans, kommunens eller diverse myndigheters behov och önskemål – utan utifrån barnets bästa. Och barn är olika och behöver olika former av barnomsorg, i synnerhet när de är små, precis som familjer är olika och har olika behov.

Vårdnadsbidraget ökar valmöjligheterna och gör det möjligt för fler att anpassa arbetstid och föräldraledighetens längd utifrån barnets och förälderns egna behov och önskemål. Det ska kunna kombineras med fullt förvärvsarbete för båda föräldrarna. Det är en av flera nya delar i alliansens familjesatsning, tillsammans med jämställdhetsbonus, barnomsorgspeng och allmän förskola från 3 år.

Det är en viktig välfärdsfråga att barn får den omsorg de behöver och att de kan börja i förskola eller annan barnomsorg i en takt som är anpassad utifrån barnets egna behov och förutsättningar. Vi tror att kvinnor såväl som män kan fatta informerade och kloka beslut gällande omvårdnaden om sina barn. Om vi inte erkänner denna förmåga – då är det naturligtvis bättre att staten styr föräldrarnas val. Vi tror dock att föräldrar klarar av att hantera också detta verktyg.

Det finns också ett stort stöd bland svenskar för satsningen på vårdnadsbidraget. I senaste numret av Dagens Samhälle hänvisar tidningen till SOM-institutets opinionsundersökning och skriver: ”Populär är dock satsningen på vårdnadsbidrag för barn mellan 1 och 3 år. Också de som stöder socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är positiva”. Vi tror det ser likadant ut på Gotland efter de synpunkter vi får till oss.

Det vi också skall komma ihåg är att satsningen på vårdnadsbidrag främst är en familjesatsning som underlättar för föräldrar att vara tillsammans med sina barn i de tidiga åren. Vi gör mängder av satsningar även på vår förskoleverksamhet på Gotland framöver, till nytta och glädje för alla dem önskar den lösningen, och vi tycker också att förskolan är viktig.

Inga kommentarer: