torsdag, april 17, 2008

Nationellt Forum på Rosenbad

Jag deltog i måndags som Gotlands kommuns representant vid Nationell Forum på Rosenbad. EU-ministern Cecilia Malmström hade inbjudit representanter för landets landsting och regioner för en överläggning om Lissabonstrategin. Frågeställningarna handlade bl a om roller och samverkan mellan olika beslutsnivåer, från det lokala till EU-nivån.

Det är värdefullt för oss lokalt valda representanter att få träffa ministern och kunna ge vår syn på de behov vi har runt om i landet, om vi ska uppfylla EUs förväntningar. Lissabon-strategins förverkligande hänger mycket på oss, eftersom det är på den lokala och regionala nivån som vi möter människor, och vi fattar också besluten som direkt påverkar människors vardag. Det är också på vår nivå som vi har möjligheterna och överblicken om vad som behöver göras, och nästan 70 % av besluten vi tar i våra fullmäktige har med EU-beslut att göra.

För Gotlands del framförde jag betydelsen av att vi får ha ansvaret för den regionala utvecklingen, och vår vilja att få bilda egen region. Vårt breda och strategiska arbete kring tillväxtfrågor och varumärket är delar i denna utveckling. Det är också viktigt att ta hänsyn till de särskilda förutsättningar öar har i fördragets artikel 158 (nya fördraget art 174).

Jag framförde också till ministern, att vi på Gotland ser fram emot att få ta hand om flera av de möten under EU-ordförandeskapet 2009, som man snart skall besluta om.

Inga kommentarer: