fredag, januari 18, 2013

Vad händer med jobben?

Ja, det är en väldigt berättigad fråga idag. Det är också en fråga jag fått i samband med diskussionerna om kalkbrytningen på norra Gotland, men som många andra också ställer sig i en tid när det är tufft på arbetsmarknaden och många jobb försvinner.

Vi ska vara medvetna om att det också är en mycket berättigad fråga för alla dem som jobbar inom kalkindustrin här på Gotland idag. Det handlar om yrkesgrupper som i många år levt med hot om nerdragningar, indragningar och negativa beslut. Det är en berättigad fråga för oss alla, eftersom den indirekt berör så många fler; familjer, släktingar och vänner. Den berör leverantörer och underleverantörer till kalkföretagen här, liksom dem som behöver kalken till processer inom övrig industri i landet (stål, papper, livsmedel etc), byggsektor och privatpersoner. Och det här är något jag följt på nära håll under de senaste åren.

På Gotland jobbar idag över 300 personer inom kalkindustrin, men LO har räknat fram att indirekt berörs ytterligare ca 3 000 människor av deras jobb (nästan lika många som är utan jobb på Gotland idag). Den siffran bygger bland annat på den stora risken för avflyttning från orten om jobben försvinner, underlag för service, affärer och skolor som försvinner, och därmed försvinner även arbetstillfällena, och dessutom handlar det om jobb på landsbygden! Med detta som bakgrund, hur ska norra Gotlands förutsättningar att i fortsättningen behålla en levande landsbygd uppfyllas, om inte jobbens betydelse värderas högt?

Oftast är det vattenfrågan som motståndare till kalkbrytningen hänvisar till för att helt stoppa denna näring. Ingen människa begär att vi ska ta lättvindigt på behovet av rent vatten. Vatten är helt nödvändigt för oss, och vi har för det mesta gott om vatten på Gotland totalt. På vissa delar av Gotland kan brist uppstå vid långvarig torka och när många människor vistas på ön samtidigt. Regionen satsar många miljoner varje år på att bygga ut VA-systemen på ön och ny teknik för rening av havsvatten är idag långt framme.

Men vi har också ett enormt utflöde av rent vatten direkt till Östersjön. Vatten som vi borde ta tillvara på ett mycket bättre sätt, t ex i de magasin som blir av kalkbrott som inte längre används, eller hållas kvar i marken på ön genom olika fördämningar, så att grundvattennivån kan fyllas på och ytterligare säkra vattentillgången.

Inga kommentarer: