torsdag, september 27, 2012

Gigantiskt underskott på gång i nämnderna!

Pressmeddelande efter Regionstyrelsen 2012-09-27

De ekonomiska krisrapporterna duggar numera tätt i Region Gotland.

Vid Regionstyrelsens sammanträde idag informerade regionens ekonomiansvarige om Delårsrapport 2 som gäller för januari till och med augusti. Nämndernas underskott ökar; det handlar nu om sammanlagt -91 miljoner kronor. De största underskotten finns i Hälso- och sjukvårdsnämnden -40 miljoner, Socialnämnden -30, Tekniska nämnden –11, Barn- och utbildningsnämnden –8 samt Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden –6. Det innebär att nämnderna sammantaget använder 7-8 miljoner mer i månaden än de fått i budget!

”De flesta nämnder går med underskott av stora mått. Den ordning i ekonomin som tidigare uppvisats, är nu som borta. Jag kan inte se annat än att ansvarsfull ledning och styrning i nämnderna helt saknas; Svensson (S), Westerén (S), de Maecker (MP) och Benzler (V) har alla mycket att förklara för väljarna idag, när man dessutom inte ens uppfyller en bråkdel av alla sina vallöften”, säger regionrådet Lena Celion (M).

”Just nu är det fritt fall i ekonomin på nämndsnivå. Ett svagt ledarskap i alla nämnder har försämrat budgeten med ytterligare 40 miljoner sedan den förra delårsrapporten”, påpekar gruppledaren Lars Thomsson (C).

”Vi båda är ytterst oroliga för regionens ekonomi. -91 miljoner har man med sig till 2013 års verksamhet. Det är ett mycket allvarligt läge för Region Gotland”, anser Lena Celion och Lars Thomsson samstämmigt.

Inga kommentarer: