torsdag, september 13, 2012

Flera heta frågor på Gotland

Nu i dagarna tillkännager runt om i landet våra partiledare i Alliansen många olika satsningar i höstens budgetproposition. Möjligtvis kan jag vara något färgad, men Alliansen utgör idag det enda trovärdiga regeringsalternativet i svensk politik, med gemensamma förslag för full sysselsättning, god välfärd, hållbar utveckling och sunda offentliga finanser. Vi har dessutom fått tydliga besked om att vi i valet 2014 åter ska möta väljarna tillsammans. Därför drar nu Alliansens partiledare hemma hos Annie Lööf upp riktlinjerna för det fortsatta gemensamma samarbetet och hur allianssamarbetet ska stärkas och utvecklas.

På Gotland har de stora frågorna den sista tiden framför allt gällt prisfrågan och upphandlingen när det gäller färjetrafiken. En fråga som vi självklart gör allt för att påverka i den riktning hela Gotland ställt sig bakom för en fortsatt god tillgänglighet till ön. Nu närmar sig tidpunkten för beslut i riksdagen i samband med budgetpropositionen, beträffande trafiken på kort och lång sikt. Ännu återstår några uppvaktningar, och i dagarna går en gemensam skrivelse till ministern om våra krav: nyckelorden är infrastruktur, tillgänglighet och stabila villkor, samt att det är en ödesfråga för oss alla!

Mycket oro har också kretsat kring kalkbrytningen vid Ducker. Både hos dem som inte vill se brytning över huvud taget, och hos dem som vill ha jobben kvar också i fortsättningen. Alla berörda, har tack vare att vi bor i ett demokratiskt land, en rättighet att demonstrera för det man tror på, och därtill få skydd av polisen om det skulle bli bråk. Vi har kunnat följa meningsskillnaderna både lokalt, men också i riksmedia, och Almedalen har varit plats för båda sidornas viljeyttringar. Många vittnar om att den osämja som uppstått bland boende varit olycklig. Därför är det väldigt starkt att två företrädare nu gemensamt uttalar vikten av att vara sams, även om åsikterna går isär. Man måste kunna leva tillsammans i grannlagen även efter domen. Det viktiga är också att demokratiska spelregler följs, och att man också accepterar de beslut som snart kommer från domstolen. Våra fristående domstolar är en garanti för demokratin, och ska inte påverkas av vare sig politiker eller opinion under pågående process.

För övrigt tycker jag att personalen på lasarettet ska kunna parkera vid sin arbetsplats utan att behöva oroa sig för P-böter och snurra på skivor i tid och otid, liksom personal och studenter vid högskolan! Vi har hört både doktorn vid kvinnokliniken och rektorn för högskolan uttala sig om alla de problem som uppstått på jobbet. Det finns säkert fler arbetsplatser som fått ökat krångel med alla de olyckliga P-besluten. Själv begrep jag överhuvudtaget inte varför jag måste trycka fram en biljett för 0 kr i regn och rusk, när jag redan hade en P-skiva i bilen, då jag bara parkerade en kort stund! Att Miljöpartiet och Vänstern tycker det är OK är inte så konstigt, eftersom de inte gillar bilar överhuvudtaget, varken i Visby eller på landet! Det är bra att nämnden nu gör en omprövning av beslutet. Men tänk till ordentligt nu Gardell (S), lyssna på moderaterna, för det finns mer att göra i P-frågan!

Inga kommentarer: