lördag, oktober 08, 2011

Högskolan på Gotland bör gå samman med Uppsala universitet

Insändare av Gustaf Hoffstedt (M) MatsOla Rödén (FP) Lena Celion (M) Johan Malmros (FP). Publicerad i GA 2011-10-07

Högskolan på Gotland har haft och har stor betydelse för öns utveckling, inte minst genom att den öppnar för nya tankar och idéer. Unga människor har kommit till Gotland för att vidga sina kunskaper och få en bra utbildning. Några har efter avslutade studier valt att stanna på ön, andra har dragit vidare. De senare har blivit viktiga ambassadörer för ön och vår lokala högskola.

Genom profilering av program har högskolan stöttat Gotlands näringsliv. Exempel på det är speldesignkurser liksom utbildning kring alternativa energikällor. Högskolan har också värnat och stimulerat det lokala kulturlivet genom ett flertal program inom humaniora. Många har fått möjlighet att studera på distans för att hemifrån inhämta nya kunskaper eller bygga på sitt vetande.

Högskolan är betydelsefull för den regionala utvecklingen, men regional utveckling får aldrig vara dess enda eller ens främsta uppgift. Utbildning och forskning måste alltid sättas före.

De närmaste åren kommer konkurrensen om studenterna att öka, inte minst på grund av mindre årskullar. Det gäller att ha attraktiva utbildningar, attraktiv forskning och en tilltalande social miljö för studenter och lärare.

Högskolan på Gotland är liten, vilket gör det svårt att nå bredd i såväl utbildning som forskning. Framgångsrika forskare arbetar i dag ofta över fakultetsgränserna, samhällsvetare möter medicinare, jurister samarbetar med tekniker, humanister med naturvetare et cetera. Uppslag och tankar prövas, breddas och fördjupas.

Vår övertygelse är att detta kan nås i ett samgående med ett annat lärosäte. Uppsala har nämnts, ett välrenommerat universitet med många utbildningslinjer och bred forskning. Ett universitet som frambringat nobelpristagare.

Ett samarbete skulle ge möjligheter att knyta goda lärare till institutionerna i Visby. Vetenskapliga rön skulle få större tyngd när de publiceras som kommande från ett av de universitet som brukar rankas som ett av världens hundra främsta.

I Uppsala finns för övrigt två universitet. Det andra är Lantbruksuniversitetet, SLU, med rektor och säte i staden. SLU har avdelningar bland annat i Alnarp, Skinnskatteberg och Umeå. Vi har svårt att tänka oss att dessa ser sig som filialer, utan att de i stället uppfattar sig som viktiga länkar i ett större sammanhang.

Om vi ska lycka slå vakt om akademisk utbildning och forskning på Gotland, bör den knytas till ett större lärosäte för att garantera kvalitet och bredd. Det är viktigt att vi har studenter och forskning på ön, mindre viktigt med lokal suveränitet.

Det yttersta syftet med akademisk verksamhet är att lyfta blicken och inte bara se den egna torvan.

Inga kommentarer: