tisdag, december 01, 2009

Aktuella frågor i min vardag just nu...

Det är spännande tider för närvarande. Inte minst i politiken, och kring de beslut som fullmäktige, kommunala styrelser och nämnder måste ta, för att fortsätta utveckla en god välfärd med hög kvalitet för gotlänningarna. Det handlar om att säkra en god ekonomi och använda de resurser som finns på ett ansvarsfullt sätt. ”Den som är satt i skuld är inte fri”, sa förre statsministern Göran Persson (S), och jag tror nog att Reinfeldt är överens med honom, åtminstone om detta. Även här på Gotland har vi stor enighet om budgeten.

I skolan arbetar vi vidare för att höja kvalitén och därmed resultaten för våra ungdomar, som ska ut i världen och konkurrera om jobb och studieplatser med all världens unga. I en utredning från Skolverket säger man att betygen inte är helt rättvisa. Det är inte bara i kommuner eller skolor betygen kan skilja sig åt. Vid en jämförelse mellan resultat på nationella prov och slutbetyg gäller det mycket den enskilde lärarens bedömning. På Gotland har lärarna getts kompetensutveckling i detta, men man måste också ständigt föra ett akademiskt samtal i lärargruppen om betygssättning.

Jag har själv ofta betonat betydelsen av undervisning i svenska och matematik för våra yngsta elever. Det är där grunden läggs, och just de ämnena är basen för de flesta andra ämnen under skoltiden. Engagerade och duktiga lärare med rätt kompetens är rent generellt den bästa garantin för barnens goda resultat resten av skoltiden. Det handlar sällan om mera resurser, utan mera rätt resurser.

För våra blivande världsmedborgare är ett andra språk tidigt i skolåren nödvändigt. Professor Hugo Lagercrantz säger i SvD att ett främmande språk borde läras in redan i förskolan, före fem års ålder. Han tycker därför att vi behöver göra en kraftig satsning på att lära våra små barn engelska PLUS ett tredje språk, och att det är bland de bästa investeringar vi kan göra för framtiden. Här instämmer jag helt, och jag vet att det finns olika försök i våra skolor, som alla barn borde få möjligheter till.

Ytterligare en spännande tid stundar nu, eftersom moderaternas riksdagslista beslutades vid vår stämma i lördags. Där fick jag förtroendet att stå högt på listan än en gång, en andraplats. Vis av tidigare erfarenhet vet jag också att kryssen spelar väldigt stor roll, och att det är först på valdagen det står klart vilka partier och vilka kandidater som får åka till riksdagen.

Inga kommentarer: