lördag, oktober 10, 2009

Aktuellt om budget och skolfrågor

I samband med budgetarbetet i kommunstyrelsen finns många önskemål att ta hänsyn till. Det handlar om det ekonomiska läget, kraven på god ekonomisk hushållning och alla behov och önskemål som finns pga lagkrav och från gotlänningarna. Till höstens beredning har vi fått nya pengar 2010 till kommunen i form av förbättrade skatteprognoser, samt ett riktat statsbidrag från regeringen 61 miljoner. Dessa extra pengar har vi nu beslutat använda för att mildra effekterna av de besparingar vi måste lägga ut i somras. Dessutom har vi kunnat medge ytterligare anslag till BUN bl a förskoleverksamhet, gymnasieutbildning och till fortbildning. Budgeten har inte medgett några skattesänkningar i år, men vi behöver inte heller höja skatten.

Under den senaste tiden har vi också haft många spännande frågor att ta ställning till i politiken. Speciellt har jag följt utvecklingen av matorganisationen inom kommunens verksamheter och en ny policy för måltiderna. Jag är väldigt nöjd med att vi kom fram till det beslut som nu tagits i Ksau. Särskilt eftersom det har föregåtts av en bred dialog och många har haft möjlighet att tycka till under tiden om utredningsförslagen. Nu slår vi fast att maten skall vara tillagad lokalt, så långt möjligt ska den vara lagad från grunden, närpoducerad och så nära dem som ska äta maten som möjligt. Vi kommer också att handla upp måltidsverksamhet på några ställen.

En annan stor fråga har handlat om skolans resultat och ledning på Gotland. Där kan jag konstatera att det finns olika syn på det arbete vi utför. Själv tittar jag gärna lite extra i det utvärderingsmaterial som professionella utvärderare av skolverksamhet från SKL tagit fram.
I våras tog vi nämligen beslut om att delta i Skolkompassen - Sveriges Kommuner och Landstings förbättringsarbete i 20 skolkommuner. I den utvärdering av kommunernas nuläge som gjorts efter ett antal gemensamma kriterier fick Gotland en glädjande tredjeplacering efter bland andra Lomma, som av Lärarförbundet nyss utnämnts till årets skolkommun (där hamnade Gotland på den bättre tredjedelen).

Positiva omdömen gäller t ex kommunikation med medborgarna, tillgänglighet till hemsidan, bra resultat i enkäter och utvärderingar och att vi bedriver ett medvetet utvecklingsarbete. Utvecklingsområden som pekas ut är bl a strategier för skolprocesser under en årscykel, ärendehantering och att bättre ta tillvara resultaten av utvärderingar och enkäter i arbetet med skolutveckling.

Jag tycker allt det här känns väldigt bra, och det är också ett bevis på att den politik vi i Alliansen står för den här mandatperioden ger resultat!

Inga kommentarer: