söndag, november 30, 2008

Pressinformation BUN 26 nov 2008

BUN har haft sammanträde och beslutat om 2009 års internbudget. Vid den efterföljande presskonferensen gick jag ut med följhande pressinformation:

BUNs internbudget - 1 221 miljoner kronor (1,221 miljard)
Effektiviseringskrav 22 miljoner

BUN har idag fastställt budget för år 2009 och gett förvaltningen ett antal tilläggsuppdrag. Styrkortet, som framhåller behovet av en hög kvalitet för att nå bättre resultat, skall fortsatt vara styrande för allt som sker i våra verksamheter så att alla skolor och förskolor på Gotland blir framgångsrika skolor.

Ett underlag av nödvändiga åtgärder för att få balans i budgeten har tagits fram av förvaltningen, som nu också har att genomföra en stor del av dessa. 34 miljoner är ursprungskravet för 2009 för våra effektiviseringar, som bl a föranletts av demografiska förändringar, ökade kostnader i förskolan, ett generellt sparbeting (finns i alla kommunens nämnder) på 6 milj.

För att jämna ut helårseffekten använder vi BUNs buffert om 8 milj och även det egna kapitalet tills besked kommer från KS om omställningspengar. Vi ger tydliga uppdrag att se över lokaler, chefer, administration, overheadkostnader, vikarier och obehöriga lärare för att sänka kostnaderna. Vi tillför skolan ytterligare 3,3 miljoner kr samt förskolan 1 miljon för att bibehålla en god kvalitet.

På grund av ett vikande elevunderlag i grundskolan och gymnasieskolan har resurstilldelningen nu anpassats - nästan 300 elever färre i grundskolan och mer än 50 elever färre i gymnasieskolan 2009. Allt kan inte göras från vårterminens början, men allt som kan göras måste göras för att underlätta mot slutet av året. Tyvärr har vissa enheter redan idag underskott, som också måste hanteras av berörda chefer.

Till exempel kan antalet barn i en grupp i förskolan öka från 0,5 till 1,0 barn, beroende på hur små grupperna varit innan. Vill man göra mindre grupper hänger det på lokalfrågan (tilldelning av resurser ges för 5,8 barn per personal). På fritids ökar barnantalet från 12,2 till 13,0 per vuxen. Enligt tillgänglig statistik från SCB/SKL 2007 har vi en hög personaltäthet idag; 4,5 i förskolan mot 5,5 i riket och 12,9 i fritidshemmen att jämföra med 19,2 i riket.
Vårdnadsbidraget införs också för de minsta barnen den 1 januari för en ökad valfrihet.

I skolan vill vi ha behöriga lärare för olika ämnen och stadier. Tjänster kan delas/samordnas mellan skolor och år 6 kan i vissa fall ha undervisning på högstadieskolorna. I de minsta skolorna finns det intresse- eller åldersblandade grupper. Varje rektor måste pröva det som passar bäst för sina elever med de resurser skolan fått.

BUN har redan tidigare ett uppdrag i förvaltningen att gå igenom lärarnas utbildning för att få rätt bemanning och ”rätt man på rätt plats”, och här har vi stor nytta av regeringens satsningar med Lärarlyft och Förskolelyft.

Inga kommentarer: