tisdag, februari 21, 2012

EUs kulturplan - Kreativa Europa

Artikel i gotlandsmedia från mig och Mats Green, KSO Jönköping:

Genom vårt uppdrag i Kultur- och fritidsberedningen i Sveriges kommuner och landsting (SKL), har vi varit på möte och studieresa till Bryssel, för att diskutera frågor inom områdena kultur, idrott och ungdom inför kommande programperiod. Vi har träffat representanter för bland annat parlament, kommission och direktorat, samt kulturrådet Henrik Sellin på Sveriges representation till EU.

Det är viktigt att ta diskussionerna nu, eftersom våra svenska synpunkter har goda möjligheter att tas med i det nya ramprogrammet Kreativa Europa. Det föreslås stora ökningar av EU:s kulturbudget, vilket vi på Gotland och i Jönköping/Småland kan dra mera nytta av i framtiden. Sverige har inte varit så aktivt denna period.

Vi lyfte fram betydelsen av god tillgång till kultur och idrott för unga, jämställdhetsaspekter, och även problematiken med momsfrågan för våra organisationer och föreningar. Vi fick också veta att övriga länder är kritiska till Sveriges hållning om idrottens självständighet, de vill ge mycket större ansvar till EU, som Sverige försöker bromsa.

Det är positivt att budgeten för det nya ramprogrammet föreslås utökas med 37 procent i förhållande till det föregående för kultur. Det nya programmet har en tydligare koppling till de övergripande målen som finns i EU2020 för att stärka sysselsättningen. Den tidigare av parlamentet antagna Agendan för kultur (2007) har tre övergripande mål:

Främja kulturell mångfald.

Främja kulturen som en drivkraft för kreativitet.

Främja kulturen som ett väsentligt inslag i unionens internationella förbindelser.

Kultursektorn är viktig i sig själv, men också för Europas välstånd. Den står för 3,5 procent av EU:s BNP. De kulturella och kreativa sektorerna har en stor potential för lokal och regional tillväxt, men det finns en risk med att enbart koppla kultur till sysselsättningsmål. Kultur har lika mycket att bidra med för en social utvecklingsdimension, och därför finns det anledning att komplettera programmet Kreativa Europa med skrivningar som förstärker kulturens egenvärde, samt kultur som en social utvecklingsfaktor tycker vi.

Kommissionen föreslår i budgeten 2014-2020 ett nytt övergripande utbildningsprogram - Erasmus för alla. Där ska även det nuvarande programmet Ung och aktiv i Europa ingå. Dessutom föreslås en helt ny underavdelning om idrott i Erasmus för alla. Det är positivt att EU samarbetet kan lyfta idrott som en resurs för social och ekonomisk sammanhållning, men det måste förtydligas i programtexten.

Vi framförde också att Sverige även fortsättningsvis måste beviljas undantag vad gäller moms för ideella föreningar. Om kommissionen inte godkänner detta måste nya förslag till lösning ges från både regeringen och SKL. Också elitidrottens ökade krav på kommuner som arenaägare, där man hänvisar till internationella regler, behöver tas i ett EU-perspektiv framöver, då det innebär stora kostnader i våra budgetar.

Inga kommentarer: