tisdag, augusti 30, 2011

Sänkt krogmoms är rätt väg att gå

Från vänsterhåll finns många synpunkter på förslaget om sänkt krogmoms. Vi Moderater väljer att gå vidare med sänkt krogmoms då det leder till nya inhopp på restauranger eller kaféer för unga som mycket väl kan bli inkörsporten till arbetslivet. Höga krav på utbildning eller lång yrkeserfarenhet krävs sällan och det är således en bransch öppen för många, som i sin tur kan bli fler, när momsen sänks, priserna sänks och fler kunder strömmar till. Detta i sin tur leder till att fler behöver anställas. Ungdomar, invandrare eller lågutbildade kan i och med detta få en större chans att finna en meningsfull sysselsättning istället för att lyfta försörjningsstöd.

Bland annat genomför nu Alliansen gigantiska utbildningssatsningar av olika slag för ungdomar och arbetslösa. Utbildning lönar sig alltid! Men alla vill/kan inte gå in i utbildningar, just nu, bara för att politiker säger att de ska, den egna viljan är förmodligen en starkare drivkraft.

Enligt en utredning där man tittat på effekterna av en förändrad skattesats från 25 till 12 procent och som presenterades för finansminister Anders Borg i våras, så visar den på att sänkt krogmoms kan bidra med andra positiva effekter för arbetsmarknaden och resten av samhället.

Förslaget på sänkt krogmoms tillhör de reformambitioner vi i Alliansen gick till val på att genomföra då det statsfinansiella läget så tillåter. Vi väljer att prioritera detta område före ett femte jobbskatteavdrag samt sänkt skatt pensionärer, som får vänta lite, då detta är vad som snabbast kan ge mellan 3000-4000 nya jobb till unga, invandrare och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Inga kommentarer: