onsdag, juni 22, 2011

Gårdsförsäljning

Eftersom de rödgörna avstyrkte utredningen om gårdsförsäljnng lämnade vi i Alliansen följande reservation vid Regionstyrelsens sammanträde:
Ärende 4. Remiss Gårdsförsäljning (SOU 2010:98)

Undertecknade partier tillstyrker utredningens förslagna modell för gårdsförsäljning med följande motivering:
o Vi delar utredarens bedömning att den föreslagna modellen för gårdsförsäljning inte leder till negativa konsekvenser för bevarandet av Systembolagets monopol eller strider mot EU rätten
o Förslagen modell medför inte negativa konsekvenser för folkhälsan
o Gårdsförsäljning bidrar till ökad sysselsättning och bidrar till en levande landsbygd vilket är till gagn för såväl folkhälsan i stort som den regionala utvecklingen

Utredningen bedömer att den föreslagna modellen för gårdsförsäljning är förenlig
med den svenska alkoholpolitiken och att den inte kommer att leda till några negativa konsekvenser för folkhälsan, vilket vi helt instämmer i.
Utredningens uppdrag har varit att ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten liksom detaljhandels-monopolet utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan. Slutsatsen är att det går att införa gårdsförsäljning under de angivna förutsättningarna.
Förslaget innebär begränsningar gällande möjligheterna att köpa alkoholdrycker, försäljning får endast ske i samband med en upplevelsetjänst med anknytning till den aktuella alkoholdrycken som erbjuds allmänheten mot betalning. Dessutom begränsas den individuella och kvantitativa mängden alkoholdryck som får säljas. Sammantaget innebär förslaget att gårdsförsäljningen inte i något avseende ersätter eller inskränker Systembolagets monopol eller leder till fler negativa än positiva konsekvenser för folkhälsan.
Gårdsförsäljning kommer att bidra till en levande landsbygd genom ökad sysselsättning. För Gotlands del skulle denna möjlighet bidra till positiv utveckling för de lokala producenterna och bidra till nya upplevelsetjänster inom besöksnäringen. Gårdsförsäljning kan på så sätt i stället få en positiv påverkan på såväl folkhälsan i stort som sysselsättningen och den regionala utvecklingen.
För Allianspartierna i Regionstyrelsen

Lena Celion Eva Nypelius Johan Malmros
Moderaterna Centerpartiet Folkpartiet

Inga kommentarer: