fredag, maj 13, 2011

Majoriteten tagna på sängen

Debattartikel från Alliansen i RSau;
Arbetet med det kommande årets budget har nu haft sin första rejäla mangling, men årets budgetberedning har lämnat mycket övrigt att önska både vad gäller de ekonomiska förutsättningarna och det material vi haft att tillgå. Flera underlag från nämnderna har varit dåligt förberedda, ofullständiga och för sent inkomna. Speciellt gäller det Tekniska nämnden som precis innan beredningen kom in med tilläggsäskanden på drygt 33 miljoner! Det motsvarar ett krav på utökade skattemedel med 23 % vilket givetvis är helt orimligt i rådande läge.
Vi inom oppositionspartierna kommer att till Regionstyrelsen att precisera våra prioriteringar. Det kommer att ske liksom under den förra mandatperioden med ansvar för ordning och reda i ekonomin och för ett hållbart samhälle. Vi har en gemensam grundsyn att vi måste anpassa kostymen för Regionens verksamhet till det ekonomiska utrymmet och prioritera samhällsnyttan. Vi tycker att det behövs rätt signaler för företagandet och en ökad tillväxt på Gotland.
Den nya majoriteten är tagna på sängen av det ekonomiska läget. Samtidigt som de nyttjar spenderbyxorna när de beslutar om nya utgifter för tex Bussiga kort och Feriearbeten så tvingas de nu till tuffa besparingar på befintlig verksamhet. Det saknas en helhetsanalys och fler strukturella åtgärder kommer att bli nödvändiga. T ex har den väl genomarbetade skolöversynen för Visbyområdet som togs fram i höstas knappt gett något konkret resultat – ”det bidde en tumme”, och sjukvården b löder ännu mer. Dessutom behöver vi jobba vidare med konkurrensutsättning som ett sätt att få våra skattemedel att räcka längre.
För oss hade det också varit själv klart att fortsätta på den inslagna vägen med att pröva att finna andra som kan utföra regionens tjänster. Vi var under den förra mandatperioden överens om att fortsätta med att konkurrensutsätta verksamhet. Majoritetens löfte att beslutade upphandlingar ska fortsätta har man redan spräckt. Idag vet vi att upphandlingen av fastighetsskötsel har stoppats – ett av många löften som nu bryts. Utmaningsrätten har tagits bort, valfriheten naggats i kanten , vi ser många tecken på återställare, och dessa signaler oroar redan många företagare på ön . Vi vill istället se på möjligheterna att fortsätta upphandling av verksamheter; till exempel vårdcentraler, måltidsverksamhet och annan kommunal service.

Alliansens gruppledare
Lena Celion (M) Lars Thomson (C) Mats-Ola Rödén (FP)

Inga kommentarer: