lördag, mars 05, 2011

Tankar i månadsskiftet

Nu stundar ett härligt sportlov för våra ungdomar i de gotländska skolorna. Jag hoppas verkligen att alla barn och unga (med föräldrar) tar vara på möjligheten att vistas utomhus i backar och skidspår för att ta njuta av vintern och naturens tillgångar. Men man kan naturligtvis också ägna sig åt andra sporter och inomhusaktiviteter för att få rörelsebehovet uppfyllt, i t ex alla våra simhallar, idrottshallar och ishallar. Många arrangemang och tillfällen till rörelse och motion finns alltså under veckan här på ön!

Regionfullmäktige i måndags blev en bra värdemätare på läget för den gotländska politiken idag. Jag är stolt över min alerta moderata grupp som gång på gång argumenterade för våra ställningstaganden i olika frågor. Vid åtskilliga tillfällen blev regionstyrelsens ordförande Åke Svensson svarslös, och våra ledamöter satte fingret på regionens problem med stor skicklighet. Åtskilliga viktiga interpellationer och motioner lämnades in även denna gång, varav många tar upp olika miljöaspekter. Den bredd som vår grupp uppvisar bådar gott framöver, och jag hoppas våra medborgare tar chansen att föra fram sina synpunkter i olika frågor till oss.

Snön och kylan har annars hållit ön i ett järngrepp. Senast har vi fått besked om att färjorna kan bli försenade pga massor av is – senast det hände var ca 25 år sedan! Även flyget har drabbats av förseningar emellanåt, men det har berott mer på att flygplatser på fastlandet inte kunnat hänga med i snöröjningen, och det drabbar då i nästa led Gotland. I stort sett tycker jag också att vi haft en bra snöröjning på Gotland. Självklart kan inte alla vägar plogas samtidigt som snön börjar falla varje gång, men jag tycker ändå den prioritering plogsvängen gör med viktigaste vägarna först varit bra.

Den stora händelsen senast är ändå turistföreningens likvidation. Därför bör man nog nu ta sig en funderare på om inte det finns skäl att göra om upphandlingen av turist- och näringslivstjänster, så som moderaterna och folkpartiet begärde och yrkade på i regionstyrelsen? Gör om och gör rätt – skulle man kunna säga.

Inga kommentarer: