torsdag, december 23, 2010

Summering av året mm

Så här mot slutet året känner vi nog lite till mans av alla de förväntningar på festligheter, likaväl som lugn och vila, som kommande helger för med sig. Eftersom det är julavslutningar på många arbetsplatser, så är det likadant i många politiska sammanhang, särskilt eftersom det är slutet på en mandatperiod.
Det känns därför skönt att veta att vi i den borgerliga Alliansen på Gotland och i riket kan glädjas åt att resultaten från vårt styre är mycket positiva. Vi har haft fyra år med en allt bättre verksamhet, resurserna till välfärden är över rikssnittet och vi får goda resultat i rankingar och brukarenkäter. Och detta trots att vi inledningsvis hamnade mitt i en global lågkonjunktur! Vi kan visa på en ekonomi i balans under de här åren, både för kommunen och i Barn- och utbildningsnämnden, där jag varit ordförande.
Glada miner visar också gotlänningarna i årets medborgarundersökning. Vi blir allt nöjdare med att bo på Gotland och med den kommunala och fristående servicen, och jag tror våra valfrihetsreformer bidrar starkt till detta. Varför gå och vara missnöjd, när man själv kan välja hemtjänst, vårdcentral, förskola eller skola? Våra satsningar på valfrihet i vård och skola ger nöjdare och gladare gotlänningar!
Resultaten i skolan förbättras ständigt och ligger nu högre än någonsin tidigare. Vi har fokuserat på kunskap och på att ha förväntningar på alla elever ska klara skolan. Att tidigt få lära sig läsa-skriva-räkna är nödvändigt för att klara vidare studier och gå ut grundskolan med godkända betyg. Men vi har också kunnat genomföra utbildningar för lärare, kultursatsningar och mycket annat, trots minskande antal elever och därmed färre lärare och skolor. Den omorganisation av skolan som gjorts har både lett till bättre resultat för eleverna och en högre kostnadsmedvetenhet hos många; man kan inte göra av med mer pengar än vad som finns.
Medarbetarna trivs bra på sina arbetsplatser och sjuktalen minskar. Vikten av att vi har bra arbetsplatser och goda arbetsgivare kan inte nog betonas. En mängd olika medborgardialoger har också gjort att medvetenheten har ökat hos allmänheten om både möjligheter och begränsningar i det offentliga åtagandet. Förväntningarna på politiken är fortfarande höga, men förståelsen för svåra beslut är bättre idag. Fast de ökade kraven på valfrihet tror jag inte de rödgröna klarar av att ta bort.
Vi lovade inte runt och tunt i valrörelsen, men med facit i hand hade det nog varit lyckosamt. Jag tycker att de rödgröna, som lovade många fler miljoner till skola-vård-omsorg, har svikit medborgarna. Den lilla justering av budgeten som gjordes efter valet var rent ideologisk –vårdnadsbidrag och utmaningsrätt togs bort, men några nya miljoner blev det inte. Utmaningsrätten, som ger företag möjligheter att gå till kommunen och föreslå att ta över verksamhet efter en regelrätt upphandling, försvinner alltså. Vem tror nu att vi t ex kan får nya vårdcentraler eller omsorg i privat regi framöver, med vänsterpartier vid rodret? Inskränkningar i valfriheten görs alltså genom olika ”stopplagar”.
Nu blir det förhoppningsvis för oss alla några dagars skön vila och rekreation. Gotland bjuder oss en vit och snörik vinter och möjligheter till vintersport här på vår vackra ö Nästa år gäller det att kavla upp ärmarna och komma igen och jobba för att inte Gotland ska tappa farten i utvecklingen. Vår uppgift är att visa på alternativa och bättre lösningar till den rödgröna majoritetens beslut. Fyra år går fort!
Jag vill som avslutning önska en God Jul och ett Gott Nytt År till alla läsare och sympatisörer! Hoppas vi träffas i olika sammanhang på det nya året!

Inga kommentarer: