onsdag, september 09, 2009

Gotlandssatsning på rökfri gymnasieskola

Jag deltog idag vid starten av ett projekt om en rökfri gymnasieskola på Gotland. Samtliga skolor (kommunala och fristående) ingår i projektet i samarbete med bl a Non Smoking Generation och Folkhälsoinstitutet. Mitt inledningsanförande:

Det är roligt och viktigt för mig att få inleda dagens seminarium om hur man får en rökfri gymnasieskola! Jag har med min bakgrund i skolan och också i politiken jobbat särskilt med just dessa frågor, och känner det som mycket angeläget.

Vision Gotland 2025, Gotlands regionala utvecklingsprogram, har som ett av fem övergripande mål att gotlänningarna har bra hälsa och mår bäst i landet. Det är ett högt satt mål. Att ha goda hälsoförutsättningar har betydelse för våra liv, nu och för framtiden. Men det är ännu viktigare att vi bevakar så att våra barn och ungdomar får tillgång till lika goda förutsättningar som vi vuxna att kunna välja hälsosamma levnadsvanor.

I Gotlands kommuns folkhälsopolitiska program har man tagit fram delmål för det gemensamma arbetet för att nå målet i Vision Gotland 2025. I programmet anges att verksamheter som vänder sig till barn och ungdomar ska arbeta hälsofrämjande för att underlätta och ge förutsättningar för bra levnadsvanor. En av dessa hälsosamma levnadsvanor är en tobaksfri uppväxt.

Mellan åren 2003 och 2005 utvecklade Gotlands kommun tillsammans med Järfälla kommun, Kronobergs läns landsting och A Non Smoking Generation ett tobaksförebyggande arbete i flera olika delar med stöd från Statens Folkhälsoinstitut. Totalt berördes ca 5 000 elever i årskurserna 7 – 9. Utifrån de erfarenheter som då gjordes önskar vi vidareutveckla ett tobaksförebyggande arbete i gymnasieskolan. Liksom tidigare stöds projektet av Statens Folkhälsoinstitut.

Vi önskar hitta den metod som gör att våra gymnasieungdomar vill välja en tobaksfri livsstil så att vi i framtiden kan säga att vi har en tobaksfri gymnasieskola. Vi vill värna elevernas arbetsmiljö och hälsa lika väl som vi idag värnar medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa i Gotlands kommun genom att ha en rökfri arbetstid.

Vi är många aktörer som kan göra detta möjligt, skol- och fritidspersonal, föräldrar, tobakshandlare, politiker och tjänstemän m fl och inte minst våra ungdomar, som med det får en erfarenhet av att jobba med konkret demokratiarbete. Alla är lika viktiga.
Jag vill också säga - Välkommen Niklas Odén - som ska hjälpa oss att ta steget till en Tobaksfri gymnasieskola.

Inga kommentarer: