Veckan som gått har jag tillsammans med Magdalena Andersson, riksdagsledamot (m), haft denna debattartikel med i lokala media:
Det är riskfyllt att vara arbetslös. Att inte ha ett jobb ger ett utanförskap som sätter spår i människors liv och deras hälsa. Den allra bästa försäkringen för en jämlik hälsa, är att ha ett jobb!Arbetslöshet påverkar människors livsvillkor. Osäkerheten om framtiden är en viktig faktor som höjer stressnivån. Forskning visar att unga män dricker mer alkohol när de är arbetslösa, på samma sätt finns det klara samband mellan arbetslöshet och rökning. Förhöjt blodtryck och ökning av stresshormonerna påverkar i sin tur psyket och utveckling av hjärt-kärlsjukdomar.Regeringens politik med arbete i fokus är därför ett av de bästa recepten för en bättre hälsa för alla. Den rapport om jämställdhet i vården som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) presenterade i höstas var en nedslående läsning. Den nyligen visade TV-serien om kvinnors hjärtsjukdomar var oroande, men den visade läget för 10 år sedan – så är det inte längre, skrev ett antal hjärtläkare när den visades. Men trots att hjärtsjukvården sannolikt tagit rejäla kliv framåt, är det fortfarande mycket som inte hänger med. Rapporten från SKL visar att kvinnor får stå längre i kö, får sämre behandling och äldre mediciner o s v. Det finns många märkliga, omotiverade skillnader mellan kvinnor och män.
Socialstyrelsen rapporterar att arbetet med att få en mer jämställd hälso- och sjukvård trots allt går framåt. Många landsting och regioner har satt igång ett ambitiöst arbete. Men fortfarande finns det tydliga skillnader i hur män och kvinnor bemöts och tas omhand. Skillnader som behöver förklaras och åtgärdas. Alliansregeringen har vidtagit flera åtgärder som kan bidra till att ändra den situation som gäller idag. Det handlar om jämställdhetsarbete i kommuner och landsting, forskning om kvinnors hälsa, rehabilitering, ungas psykiska ohälsa, handlingsplan om mäns våld mot kvinnor, avdragsmöjlighet för hushållsnära tjänster (det är främst kvinnor som utför det obetalda hushållsarbetet och hela tiden går på hög aktivitetsnivå) och slutligen; regeringens politik med arbete i fokus - ett av de bästa recepten för en bättre hälsa för alla. Det här är bra satsningar. Nödvändiga och bra för kvinnor och för jämställdhetsarbetet. Men de räcker inte. Arbetet måste fortsätta. Vi moderater föreslår därför 6 olika punkter för en bättre och mer jämställd vård:
• Öppna kvalitetsjämförelser, så det går att följa kvalitetsarbetet inom vården
• Utvärderingar som är baserade på statistik uppdelad på män och kvinnor.
• Mångfald i vården. Det ska vara möjligt att kunna byta vårdgivare – och arbetsgivare
• Aktivt förebyggande arbete – det kan vara lika viktigt som arbetsmarknadsprogram när det gäller att öka utbudet av arbetskraft
• En fungerade rehabiliteringskedja
• En hälsobefrämjande arbetsmarknad – med möjlighet att byta arbetsgivare, att prova annat.
Och sist men inte minst: ”Det goda exemplets makt”, att lära av varandra. Då kan vi börja närma oss det vi vill ha: en jämställd vård. En som tar större hänsyn till den individ som behöver vård, än det kön han eller hon har.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar