Barn- och Utbildningsnämnden på Gotland redovisade 2007 kommunens största verksamhet och en ekonomi i balans, tom ett överskott på 18 mkr. Olika beslut har tagits, som skall ge fler ungdomar bättre förutsättningar att klara målen för grundskola och gymnasium har tagits. Bl a Skola Gotland 2008 och nytt styrkort med stort fokus på kunskap och nödvändigheten av att nå läroplanens mål. Elever och föräldrar ger skolorna gott betyg, men resultaten måste höjas.
2008 har vi goda förutsättningar att råda bot på de kvalitetsbrister som Skolverket uppdagade vid sin inspektion av gotländska skolor. Vi har idag godkänt redovisningar av de åtgärder som bedömts som mest akuta och som skall lämnas till Skolverket senast 29/4. Det allra viktigaste blir att åter sätta kunskapsmålen i fokus, och genom de strategiska beslut den nya nämnden tidigare tagit är det nu det som gäller framåt för våra skolor.
Därtill ser vi att alliansens jobbpolitik ger resultat. När allt fler kommer i arbete ökar också behovet av barnomsorg. Nämnden har hittills inrättat ca 150 fler förskoleplatser, och planerar för minst lika många fler framåt, för att klara 4-månadersgränsen för en plats. Alliansregeringens förslag om familjepolitiken ger oss i viss mån ändrade förutsättningar om och när de införs, bl a vårdnadsbidrag, allmän förskola från 3 år och barnomsorgspeng.
Vi arbetar också med att ta fram förslag på vilka verksamheter som kan övergå i annan regi, upphandlas, avknoppas eller liknande. Möjligheten för föräldrar och elever att välja skola finns redan i lag. Nu vill vi underlätta denna möjlighet för gotlänningar och skolpersonal genom att informera och införa ett skolbytardatum nästa år.
Vi satsar också på fortbildning av vår personal, och det är glädjande att gotländska lärare är bland de bästa i landet att ta chansen att komplettera eller fördjupa sin tidigare utbildning. Vi vill ha behöriga lärare i våra gotländska skolor, även för de årskurser och ämnen man skall jobba i. För att tydligt visa på lärarnas betydelse ger politiken förvaltningen i uppdrag att inventera lärarbehörigheten på ön, och lämna redovisningar för hur lärarnas ca 15 utbildningsdagar har använts innevarande läsår.
Gymnasiereformen kommer också att kräva fortbildning för gymnasielärarna, och för förskollärarna har regeringen annonserat ”förskollärarlyftet” och här hoppas jag att vi också kommer att ligga i framkant när beslutet är taget..
BUN svarar också på yttrandet om tidigare betyg och betyg i flera steg från 2010.
Dessutom har BUN har godkänt au:s beslut om upptagningsområde för Fardhems skola och en tidsplan för upphandling av skolskjutsar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar