På en gård utanför Lärbro pågår för närvarande en akademisk kurs som handlar om sjukvård i krigförande länder. Läkare och vårdpersonal med erfarenheter från sjukvård i Afrika och Asien, som många gånger ser mycket annorlunda ut än vi är vana, har samlats för att lära och byta erfarenheter med varandra.
Därifrån hade alltså några läkare ikväll inbjudits till Rute Folkets hus för att berätta på en öppen föreläsning om sina erfarenheter av hur sjukvård kan bedrivas bättre utifrån små förutsättningar. Professor Staffan Bergström, Karolinska Institutet inledde med information om kursen. Av mer än 120 sökande hade 35 antagits detta år.
Den norske kirurgen Hans Humsum, Tromsö, har i flera Asiatiska länder lärt lokalbefolkningen att ge en avancerad första hjälpen och även operera, och på så sätt minskat dödligheten hos skadade från minsprängningar och andra krigsskador. Vi fick se bilder och höra honom berätta om autentiska fall.
Vi diskuterade också hur olika biståndsorganisationer påverkar insatser positivt såväl som negativt, och vilka bakomliggande faktorer som hindrar hjälp att nå mottagarna. Det svenska biståndet har utvecklats åt rätt håll, det bästa sättet är inte att skicka in pengar och biståndsarbetare, utan ta vara på de lokala möjligheterna och utveckla den kompetens som invånarna i länderna själva har.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar