torsdag, februari 16, 2012

Färjetrafiken till Gotland och kulturfrågor i EU....

Vintern har äntligen kommit på allvar till Gotland och därmed också kylan. Ön är extremt vacker när den blir klädd i vitt, och det blir mycket ljusare på dagarna.

Under perioder med kraftig kyla försöker säkert alla att begränsa energiåtgången i sina hem, både med egna insatser och få koll på elkostnaderna. Då ser vi återigen att flera kärnkraftverk stänger ner och begränsar elutbudet, med kraftigt stigande elpriser som följd. Är detta inte märkligt? Det är ju inte första gången heller.

Det måste självklart vara ett krav att de går för fullt, speciellt vintertid! Här har energiminister Anna-Karin Hatt (C) verkligen ett problem att ta tag i med kraft. Det visar också tydligt att vi är väldigt elberoende numera, och att kärnkraften behövs, i takt med att fossila bränslen fasas ut.

Återigen har färjetrafiken kommit att bli en av huvudfrågorna i den gotländska politiken. Jag har för närvarande nära kontakter med vår moderate gruppledare i trafikutskottet Jan-Evert Rådhström, för att hålla honom underrättad om debatten på Gotland, liksom med ansvarig minister Catharina Elmsäter-Svärd (M), och jag träffade dem båda för en dryg vecka sedan.

Det samlade offentliga livet här har för bara några år sedan tagit fram ett antal grundkrav som vi jobbar för på alla fronter. Det handlar naturligtvis mycket om att vi ska kunna resa till/från ön till rimligt pris och med god standard, men bland annat prisökningar på olja samt kraven på högre svaveldirektiv i svenska farvatten än i övriga EU gör oron stor hos oss alla.

Jag har också under veckan som gått, i mitt uppdrag för Sveriges kommuner och landsting, varit på beredningsmöte och studieresa till Bryssel. Där har vi kunnat höra om hur EU ser på områdena kultur, idrott och ungdomsfrågor för kommande programperiod. Vi har träffat många representanter för parlament, kommission och direktorat för politikområdena, liksom svenska kulturrådet Henrik Sellin på Sveriges representation till EU.

Det är speciellt intressant och viktigt att vara med där just nu, eftersom våra synpunkter mycket väl kan komma med, då programmen just nu håller på att processas fram. Man föreslår också stora ökningar av EU:s kulturbudget, som Gotland säkert kan dra nytta av i framtiden. Sverige har inte varit särkilt aktiva denna period fick vi höra. Kultursektorn är naturligtvis viktig i sig själv, men också för Europas välstånd, eftersom den står för 3,5 procent av EU:s BNP.

Vi lyfte själva särskilt fram betydelsen av en bra tillgång till kultur och idrott för unga, jämställdhetsaspekten inom idrotten, och vi fick möjlighet att ta upp problematiken med momsfrågan för våra organisationer och föreningar här hemma.

Vi fick också veta att övriga länder är kritiska till Sveriges hållning om idrottens självständighet, eftersom de vill ge ett mycket större ansvar till EU på detta politikområde, vilket Sverige alltså försöker förhindra.

Nu stundar en ny vecka med de stora lokala frågorna på Gotland i fokus; regionens svaga ekonomi och besparingar hos nämnderna, skolförändringar och mycken oro, fastighetsfrågor som riskerar att ännu mer urholka regionens ekonomi, samt inte minst kraven från företag och näringsliv på förbättringar.

Det är viktiga frågor för Moderaterna på Gotland och nu måste de rödgröna jobba på och bistå i utvecklingen för att nå målen i Vision 2025.

Inga kommentarer: