En insändare jag fått publicerad i GT/GA:
Att bekämpa barnfattigdomen är och förblir viktigt i vår ambition att bygga ett Sverige som håller samman och där alla barn kan känna trygghet. Det bästa sättet att bekämpa och förebygga barnfattigdom är att fler kommer i arbete. Det innebär trygghet och makt över vardagen och utgör därför också den långsiktigt bästa fördelningspolitiken.
För oss moderater är det viktigt att alla barn får chansen att växa upp under ekonomiskt trygga förhållanden. Vi tar därför frågan om barnfattigdomen på största allvar. Många människor hamnade i kläm under finanskrisen och för att möta krisens effekter har alliansregeringen gjort, och kommer även framöver att genomföra, riktade satsningar till barnfamiljer.
Grunden för en trygg ekonomi i barnfamiljer är arbete och att människor kan leva på sin lön. Därför är en politik för fler i arbete central för att minska barnfattigdomen så att människor och familjer med minskad arbetslöshet kan få makt över sin tillvaro och bättre möjligheter till försörjning. Trots den djupa kris vi just gått igenom väntas arbetslösheten gå ner till historiskt låga nivåer framöver.
Det är också viktigt att förbättra låg- och medelinkomsttagares marginaler så att fler får pengar över när månadens räkningar är betalda. Jobbskatteavdraget är en viktig reform för att åstadkomma detta och har stor betydelse för många föräldrars möjlighet att få ekonomin att gå ihop.
Bland barnfamiljer utgör de med många barn en förhållandevis stor andel av de hushåll som har en låg ekonomisk standard. Den 1 juli 2010 förstärkte regeringen flerbarnstillägget i barnbidraget med 50 kronor per månad för det andra barnet, med 100 kronor per månad för det tredje barnet, 150 kronor per månad för det fjärde barnet och med 200 kronor per månad för det femte barnet och varje ytterligare barn.
För att ytterligare stärka ekonomin för barnfamiljer höjs bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer från den 1 januari 2012, beroende på antal barn. Samtliga barnfamiljer som har bostadsbidrag, cirka 150 000 hushåll, får del av satsningen (cirka 135 000 är ensamstående). I huvudsak riktar sig satsningen alltså till ensamstående föräldrar med knappa marginaler.
Därför måste vår politik för minskad barnfattigdom även i fortsättningen rikta in sig på att underlätta för fler människor att ta sig in på arbetsmarknaden. Det gör vi genom att främja jobbskapande och skapa tydligare incitament till arbete. Det ska löna sig att arbeta.
1 kommentar:
Bra skrivet! Du är med som en av de bästa bloggar jag läser. Kram <3
Skicka en kommentar