För någon vecka sedan satte sig Gotlands Turistförening i likvidation, och nu ska verksamheten avvecklas, tillgångar säljas och skulder betalas. Det är mycket tråkigt men samtidigt nödvändigt av allt att döma. Föreningen har funnits i över hundra år, men har tyvärr ändå inte lyckats engagera samtliga som har sin utkomst från turismen. Regionen tar över verksamheten under året så att inte kommande turistsäsong berörs mer än nödvändigt. Just nu pågår också upphandlingen av de tjänster som regionen har att tillhandahålla för bl a turismen, men företagen har också själva goda möjligheter att fortsätta driva sina frågor genom nätverkande eller i föreningsform.
Destinationen har också varit i hetluften, även om det under tisdagens Öppna Forum på Wisby Hotell mycket handlade om de positiva åtgärder som sker inom färjetrafiken. Nära 800 personer följde forumet på plats eller via webben och hade möjligheter att ställa direkta frågor utöver de hundratals som kommit in i förväg. Det handlade om att kunna koppla upp sig ombord, boka sittplatser via nätet, maten, platser i djuravdelningen, och tysta avdelningar mm. Även beträffande framtida färjetrafik så görs nu en ny upphandling av det nya Trafikverket. Regionens ställningstaganden står fast, och dessa ska vi driva i kommande förhandlingar och med våra riksdagspartier.
Under veckan har också Regionstyrelsens arbetsutskott hållit dialogmöten med nämnder och förvaltningar om deras verksamhet, som en del i styr- och planeringsprocessen. Resultatet 2010 har överlag varit bra både vad gäller ekonomi och verksamhet med ett plus i årsredovisningen på 20 miljoner. Däremot är jag orolig för hur det kommer att gå framöver. Årets början har visat på flera bekymmer i nämnderna och ökade kostnader.
Oavsett Skolinspektionens synpunkter har t ex skolan de senaste åren uppnått allt bättre resultat och ligger nu över riket i snitt på de flesta mätetal jämförelser och brukarenkäter. Till en del spelar säkert konkurrensen med öns friskolor roll, men vi har också satt igång ett medvetet kvalitetsarbete med krav på goda resultat i våra verksamheter, kompetensutveckling och jämförelser med andra kommuner som lyckats bra. Men allting går naturligtvis att utveckla, och kvalitén varierar fortfarande mellan skolor.
Samma gäller inom primärvården. Där ser vi idag att regionens egna vårdcentraler inte klarar sig på samma ersättning som de privata, utan visade på ett ganska stort underskott förra året. Primärvården har ju numera också konkurrens genom att vi har både egna och privata vårdcentraler. Det är bra för nu har man bättre möjligheter att jämföra inom regionen, och jag skulle gärna se ännu fler vårdcentraler i privat drift på hela Gotland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar