Alliansen på Gotland har lyft fram betydelsen av att skolorna arbetar med läroplanens mål och fokuserar på kunskapsuppdraget. ”Framgångsrika skolor” är en strategi vi jobbar utifrån. Nu börjar vi också se resultatförbättringar på väldigt många områden gentemot tidigare läsår! I de regelbundna uppföljningar som görs av BUN i ”Måttbandet” har resultaten förbättrats i åk 9 för läsåret 2007/2008, både betygspoäng och andel elever som är behöriga för gymnasieskolan. Även i åk 5 ser vi tydliga förbättringar. Andelen elever i femman som uppnått målen i alla tre kärnämnena - svenska, engelska, matematik - är 79%, ett bättre resultat än samtliga tre föregående läsår! Uppföljningar görs också av läsförmågan i ett schema för läsutveckling för olika åldrar, och även där syns klara förbättringar. Alla elever skall få möjlighet att lyckas i skolan, så nu gäller det att använda dessa uppgifter för att förbättra resultaten på fler skolor.
Som BUN-ordförande anser jag att det är nödvändigt att skolorna fortsätter att ha fokus på kunskapsuppdraget eftersom det är avgörande för hur eleverna lyckas i skolan.
Många gotlänningar har varit engagerade i skolmatsfrågan den senaste tiden. Inga politiska beslut har tagits om att dra mer på skolmaten, ändå har det blivit en politisk fråga i högsta grad. Säkert mycket för att mat är ett av våra grundläggande mänskliga behov. Hemmet och föräldrarna står för huvuddelen av barnens matbehov, så jag önskar verkligen att alla barn får bra mat hemma också. Jag hoppas också att barnen äter skolmaten, och framför allt inte kastar så mycket mat som idag – tänk om just det kostar lika mycket pengar som vi nu saknar?!
Vi har ändå beslutat lägga 0,5 miljoner mer på skolmaten för att behålla frukt, grönsaker, mjölk och mjukt bröd. Eftersom skolmaten inte fått nya anslag på fyra år, hade vi redan förstärkt matbudgeten med 1,2 miljoner i år, så detta blir ett ytterligare tillskott för 2008.
Den gotländska skolmaten håller en bra standard, och vi anslår mer resurser än genomsnittet i riket numera, både när det gäller råvaror och portionspris. Vad gjorde egentligen oppositionen när de hade chansen?
BUN har genomfört enkäter om vårdnadsbidrag för 942 barn på Gotland på uppdrag av KS. Ungefär hälften av enkäterna besvarades och av dem var 143 positiva. Mer än hälften kan tänka sig max ett år med vårdnadsbidrag, den andra hälften upp till två år. Nu tror jag inte det kommer att handla om så många i slutänden. Jag har pratat med företrädare för många kommuner som redan infört detta, och i mindre kommuner handlar det om 10 – 20 barn max. Framförallt handlar det nog om att förlänga föräldraledigheten en tid, och varför skall inte föräldrar som inte väljer barnomsorg tidigt få del av föräldraförmåner – en förskoleplats kostade 2007 ca 150 000 på Gotland enligt SCB-statistiken.
Vi pratar hela tiden om barnens bästa, och att få tid med sina nya små barn är värdefullt!
Det är spännande tider även i ett riksperspektiv. Vi får signaler var och varannan dag om pengar som kommer oss i kommunerna till del. Förskolelyftet är den senaste: en satsning på fortbildning för förskollärare och barnskötare. Vi måste ta vara på den personal som finns i våra verksamheter, och det är bra att båda dessa grupper nu får del i satsningar på fortbildning! Nytt är också att Komvux på Gotland kommer att få ganska många miljoner, framför allt till mer yrkesinriktade utbildningar. Vi har redan tagit del av nya pengar till lärarlyft, skapande skola och satsningar på att lära fler barn läsa-skriva-räkna.
Jag tror det kommer mera som riktas till barn- och unga, för de är allas vår framtid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar