Idag har ett seminarium om internationella frågor hållits i Visby, där jag deltog. Efter att ha hälsat deltagarna välkomna till Europadagens internationella seminarium, anförde jag följande som inledning:
Jag har själv varit med i EU:s Regionkommitté under många år – rådgivande organ till kommissionen och parlamentet. Det har gett mig en god inblick i de större sammanhang vi finns i, även när vi verkar lokalt på Gotland. Vårt beroende av faktorer, beslut och händelser utanför Gotland blir allt större. I Sverige är det kommuner och regioner som ansvarar för tillämpningen av en stor del av EU:s lagar. Det gör att vi inte bara kan se på Gotland som en del av Sverige utan också som en del av EU.
Jag tycker det är viktigt att vi synliggör vårt medlemskap i EU på olika sätt, bland annat genom att på Europadagen informera om vad som pågår i EU och som har betydelse för oss i Sverige och på Gotland. Inte minst för att vi snart har ett EU-val och ett svenskt ordförandeskap 2009
Den lokala och regional nivån påverkas av EU på många sätt. EU:s strukturfonder medfinansierar projekt runt om i Sverige och belyser hur EU samverkar med kommuner, landsting och regioner i deras roll som samhällsbyggare.
SKL har gjort beräkningar som visar att ungefär 60 procent av de ärenden som behandlas på kommunernas och landstingens fullmäktigesammanträden direkt eller indirekt påverkas av medfinansiering eller beslut i EU. När lokala och regionala myndigheter utövar sitt tillsynsansvar finns ofta ett europeiskt regelverk som grund för den svenska lagstiftningen. Livsmedelssäkerhet, regler om badvatten och djurhållning är några exempel.
Svenska kommuner, landsting och regioner är stora arbetsgivare, och påverkas därför av gemensamma regler kring arbetstider och arbetsmiljö. Den europeiska nivån kommer även in i rollen som serviceproducent, till exempel när entreprenader ska genomföras. Här är EU:s lagstiftning om offentlig upphandling och konkurrens naturliga inslag i arbetet.
Kommuner, landsting och regioner i Sverige deltar i brett internationellt samarbete. Många arbetar aktivt i samarbetsorganisationer på europeisk nivå och runt Östersjön.
Det finns ett omfattande och växande engagemang i organisationer med anknytning till Östersjöregionen. Union of the Baltic Cities (UBC), Baltic Sea States Subregional Co-operation (BSSSC), Baltic 7 Islands, och Östersjökommissionen inom CPMR är samarbetsorgan där svenska kommuner, landsting och regioner är medlemmar.
En EU-strategi för Östersjön är nu under framtagande, och där har Gotland bidragit med flera inspel. Den ska ha sin utgångspunkt i hållbar tillväxt och konkurrenskraft, och gärna förstärka den nordliga dimensionen finansiellt. Viktiga områden är miljön, hållbar utveckling, partnerskap, infrastruktur samt trygghet och säkerhet.
Gotland deltar i flera olika samarbeten såväl inom som utanför Sverige. Omfattningen av samarbetet har med tiden medfört ett behov av att tydliggöra det interregionala arbetets betydelse och prioritera dess inriktning, och vi har nu i mars antagit en interregional strategi i KS.
Mål för vårt interregionala arbete är att stärka Gotland som mötesplats och bidra till hållbar tillväxt och ökad sysselsättning.
Vi skall knyta nya kontakter och få förståelse över politiska och kulturella gränser i omvärlden och se till att våra intressen och förutsättningar förs fram i sammanhang där beslut kan påverkas till vår fördel, t ex med kontakter i Bryssel.
Vi vill också utveckla våra kommunala verksamheter, få en förbättrad miljö i vårt närområde och ett kontinuerligt internationellt kulturutbyte.
Detta lite kort om vad som sker för närvarande
Med hopp om en värdefull och inspirerande dag hälsar jag er välkomna till en intressant dag med internationella frågor i allmänhet, och EU-frågor i synnerhet.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar