Alliansen på Gotland noterar med glädje det helhetsgrepp som våra regeringspartier nu tar för en ökad kvalitet i förskolan för små barns inlärning. Det är i barndomen grunderna läggs för våra värderingar. Tryggheten i barndomen, den första samvaron med andra och den tidiga bekantskapen med världen omkring påverkar oss långt fram i livet. I den processen är ingenting viktigare för flertalet av oss än vår familj.
Propositionen innebär bland annat att kommuner kan införa vårdnadsbidrag från den 1 juli i år, och vi ska utreda möjligheterna på Gotland. Det ger en möjlighet för familjer som vill vara hemma med sina barn lite längre eller gå ned i arbetstid.
Dessutom läggs propositionen om jämställdhetsbonus till riksdagen. Den innebär ett stöd för ökad jämställdhet för såväl föräldraledighet som deltagande i arbetslivet. I dag påverkas möjligheten att dela föräldraledigheten lika inte sällan av löneskillnaderna mellan föräldrarna.
Helt klart är att vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen inte utgör tillräckliga reformer för att förstärka familjepolitiken. En politik för valfrihet, jämställdhet och mångfald måste också främja ett bredare utbud av förskole- och barnomsorgsverksamhet till stöd för föräldrars möjligheter och barns utveckling.
Alliansen har tidigare aviserat att samma regler som i dag gäller för den allmänna förskolan för fyra- och femåringar skall utvidgas till att även gälla för treåringar. Förberedelserna med detta förslag fortsätter i regeringskansliet.
Den fjärde delen i förnyelsen av familjepolitiken är barnomsorgspengen – en ersättning som följer barnet till den verksamhet som föräldrarna väljer. Genom en uppgörelse mellan allianspartierna och miljöpartiet 2006 infördes valfrihet och etableringsfrihet när det gäller förskolan. Nu stärker regeringen ytterligare valfriheten för föräldrarna och ökar utrymmet för
enskilda initiativ och eget företagande.
Satsningen består av ytterligare ett antal delar:
-En bra tillgång till utbildade förskollärare är avgörande för att säkerställa förskolans kvalitet och likvärdighet
-Ett aktivt språkarbete i förskolan ger goda möjligheter att tidigt upptäcka barn som behöver extra stöd och på så sätt förebygga läs- och skrivsvårigheter (på Gotland jobbar vi redan med ett läsutvecklingsschema -LUS)
-Regeringen avser också att ta initiativ till en utveckling av förskolans läroplan.
-Förskollärarnas pedagogiska ansvar ska skrivas in i förskolans läroplan.
-Förskolan kommer också att bli en egen skolform i den nya skollag som regeringen lägger fram senare i år
-Ansvaret för förskolans verksamhet behöver förtydligas.
-Regeringen förbereder "förskollärarlyftet" - en satsning som ska omfatta fortbildning för förskollärare och inriktning bland annat på barns språkliga och matematiska utveckling.
Med förverkligandet av vårdnadsbidraget, jämställdhetsbonusen, barnomsorgspengen och en förstärkt pedagogisk förskola tar alltså Alliansen nu ett nytt och samlat grepp kring familjepolitiken. Vi gör det med valfrihet, jämställdhet, kvalitet och mångfald som utgångspunkter, väl medvetna om att en lösning inte passar alla. En modern familjepolitik tar fasta på varje barns möjlighet till en trygg uppväxt och att utvecklas som människa.
BUN:s Allians för Gotland
Lena Celion (m) m fl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar