I onsdags var jag på det utmärkta seminariet "EU på schemat" för skolpersonal och andra intresserade, på högskolan i Visby. Vi fick massor av EU-information presenterat på ett utomordentligt bra sätt, och det gavs många intressanta inslag för EU-arbetet på hemmaplan.
Arrangörer var bl a kommunen, högskolan och olika EU-kontor i Sverige.
De fyra olika seminarierna på eftermiddagen var mycket praktiskt upplagda, Också här kunde man också hämta mycket inspiration. Själv var jag på seminariet ”EU och riksdagen”, och fick en alldeles utmärkt inblick i vad EU-nämnden och övriga institutioner har för uppdrag.
Det andra seminariet jag var med på handlade om att söka EU-projekt för skolor, elever och personal. Ibland kan man ha egna projekt själv på sin skola, andra projekt kräver i regel samarbete mellan två eller fler partners. På Gotland har vi just nu avslutat ett EU-projekt om samarbete Skola-Arbetsliv med elva europeiska länder inblandade. Nu ska resultaten användas i ordinarie planering och utvecklingsarbeten på de gotländska skolorna.
Vid min tid på Lännaskolan i Slite hade vi både partnerskap för sockenutveckling med Spanien och Österrike (Sokrates-projekt), samt Linguastudenter på skolan – lärarstuderande tillbringade läsåret på skolan och deltog i arbetet tillsammans med våra lärare.
De två andra seminarierna gällde ”eTwinning” – samarbete mellan skolor med hjälp av IT, och ”Ta in EU i klassrummet” med tips på fakta och aktuella frågor. Denna inspirationsdag kan verkligen rekommenderas i alla kommuner! EU-arbetet i skolorna ger lärare och elever stora tillkommande möjligheter (added value).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar