Idag på den internationella kvinnodagen, publicerades vår debattartikel om vår moderata syn på kvinnofrågor, i gotländska media. Den s-politik som förs idag har fortfarande inte gett vad den i många år lovat - inom detta område heller. Artikeln skrevs av mig och två andra kvinnliga riksdagskandidater på Gotland:
"För oss moderater innebär jämställdhet alla människors lika värde och allas rätt till respekt för sin person, sina val och sina känslor. Ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön, ålder eller diskrimineras på annat sätt. Varje människa har rätt att betraktas som människa, inte bara som en del av en grupp eller kollektiv, som förknippas med vissa egenskaper, behov eller förutsättningar.
Det innebär bland annat att kvinnor och män ska ha lika möjligheter att uppnå ekonomiskt oberoende. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män. Kvinnor på Gotland tjänar i genomsnitt 40 000 kronor mindre om året än män. Därför drabbar de kommunala skattehöjningarna, som socialdemokraterna genomfört på Gotland, kvinnor i högre grad.
Den offentliga sektorn är stor på Gotland . 80 % av dem som jobbar i offentlig sektor är kvinnor. De kvinnodominerande yrkena har inte samma status och samma villkor som de mansdominerade. Den svenska arbetsmarknaden är tydligt könsuppdelad och regeringens stela, företagsfientliga arbetsmarknadspolitik bidrar till att permanenta situationen. Kvinnor kan aldrig bli jämställda och självständiga om de inte kan leva på sina löner. Moderaternas skatte- och bidragsreform medför därför betydande förbättringar för kvinnor, eftersom många idag arbetar deltid eller inom yrken med låga inkomster.
Dubbelt så många män som kvinnor startar företag. Vård- och omsorgssektorn skulle kunna öppna för nya jobb och förbättra villkoren för kvinnor, men socialdemokraterna inför stopplagar som hindrar. Många kvinnor vill starta eget eller personalkooperativ, men (s) säger nej. De säger nej till att bilda personalkooperativ inom vårdområdet. De inför etableringsstopp i flertalet landsting. Moderaterna vill istället ta bort stopplagar och införa ”startlagar”.
Socialdemokraterna för en medveten politik som hindrar nya jobb att växa fram genom människors egen kraft. Deras politik drabbar därför i hög utsträckning kvinnor i offentlig sektor.
Vi moderater tror på mångfald. Vi vill att kvinnor och män skall ha möjlighet att välja arbetsgivare. Kvinnor som idag arbetar inom t.ex. barnomsorg och har bytt arbetsgivare från en kommunal verksamhet till en privat vittnar om en betydligt bättre arbetssituation, kortare beslutsvägar, större utvecklingsmöjligheter och större möjligheter att påverka sin livssituation. Vi vill därför att fler ska få möjlighet att starta eget och ha möjlighet att få utvecklas inom det område de har kompetens och engagemang för.
På kvinnodagen börjar en stor kampanj för bättre omhändertagande av kvinnor med hjärtsjukdomar. Bakom den står bland andra Hjärt- och lungfonden. En ny studie avslöjar att kvinnor med hjärtinfarkt får vård senare än män. Kvinnor undersöks mindre noggrant. Kvinnor får mer sällan livräddande ingrepp och nya mediciner. Fler kvinnor dör på sjukhuset i akut hjärtinfarkt. Kvinnor får vänta längre än män på både ambulans och doktor. Kvinnor blir inte heller lika lätt trodda av vårdpersonalen. Ojämlikheter i vården har varit kända länge. Män som är sjuka tas mer på allvar och får fortare och mer adekvat hjälp. Vård och medicin utformas med mannen som mall.
Nu visar en ny rapport från Socialstyrelsen att samma förhållande gäller inom handikappomsorgen. Män och kvinnor bemöts olika inom handikappomsorg och av myndigheter. Rapporten visar på stora skillnader mellan könen inom i stort sett alla områden. Funktionshindrade män får oftare hjälp som leder till sysselsättning medan kvinnor i högre grad får sjukersättning. Män får lättare bilstöd och stöd till särskilt boende medan kvinnor beviljas färdtjänst och stöd i hemmet. Genomgående är att de insatser som görs för kvinnor är passiviserande. Att vara kvinna och funktionshindrad innebär att man är dubbelt diskriminerad.
Moderata kvinnor har varit pionjärer i kampen för medborgerliga rättigheter; rätt till utbildning, arbete, politiskt deltagande och likvärdiga juridiska rättigheter. Vägen fram till ett jämställt samhälle handlar främst om att bryta normer genom att kvinnor verkar på de arenor vi vill förändra. Vår strävan är att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra alla politiska områden inte behandlas som en fråga skild ifrån övriga.
Det finns mycket jämställdhetsarbete kvar att göra men det ska inte göras med tvångsåtgärder och stopplagar. I stället ska vi skapa frihet och möjligheter för människor – kvinnor och män - att utvecklas och själva styra sina liv. Kvinnor och män ska samarbeta för att skapa ett jämlikt samhälle - inte anfalla varandra. Ett gott liv är inte ett ”manligt” eller ett ”kvinnligt” liv. Ett gott liv är ett mänskligt liv. Vi ska leva sida vid sida och uppskatta och ta vara på varandras olikheter.
Poängen med jämställdhetsarbetet är inte att alla ska vara lika, utan att alla ska ges samma möjligheter att fritt välja hur man vill forma sitt liv. Vi moderater tror att kvinnor – precis som män – är starka och kapabla. Vi tror inte att kvinnor som grupp är svaga och underordnade. Vi tror att det fortfarande är attityder och fördomar som begränsar möjligheterna för många kvinnor. Tyvärr går det inte att lagstifta mot fördomar och en föråldrad kvinnosyn. Därför är en öppen diskussion om etik och moral viktigt för att komma åt de problem som främst drabbar kvinnor.
Vad gäller politisk representation har situationen förbättrats, men det är fortfarande en bit kvar speciellt när det gäller de högre positionerna. Var och en som vill påverka detta kan kryssa en kvinna i valet!"
Lena, Gunilla och Lena
1 kommentar:
"Var och en som vill påverka detta kan kryssa en kvinna i valet!"
Bra sagt!
Skicka en kommentar