Veckan som gått har varit mycket upplevelserik. Kommunfullmäktige, Kommunstyrelse, jobb på Barn- och utbildningsförvaltningen, kvällsmöten och familjen samlad igen inför julen.
Vid kommunstyrelsemötet tog vi flera beslut, och jag vill nämna ett , där den borgerliga oppositionen begärde votering men förlorade med 9-6. Det gällde en försäljning av en fastighet i Visby innerstad (nära Domkyrkan), till kraftigt underpris till privatpersoner. På den öppna marknaden har jag förstått att fastigheten borde inbringat runt 4-5 miljoner kronor mer! Vänstermajoriteten stod ändå fast vid sitt beslut!
Priset blev nu 430 000 kronor, och det finns inskrivet en bestämmelse om att inte försälja fastigheten igen inom 10 år. Det är en fullständigt värdelös klausul, eftersom jordabalken gäller även för denna fastighet. Den skulle alltså kunna försäljas till det 10-dubbla värdet, omedelbart efter att beslutet vunnit laga kraft!
Vi ser numera också exempel på ny- och ombyggnationer som stiger så kraftigt i kostnader, att någon i majoriteten borde reagera. Vad sägs om en skolombyggnad som ökat 200-300% i pris! Eller ombyggnationer av flera kommunlokaler, som kostar 4-5 miljoner mer än vad som varit beslutat (i budget ca 8 mkr per bygge)! Men inget händer!!!
4 miljoner kronor motsvarar 10 öre i skattehöjning. Naturligtvis går det att sänka skatten här på Gotland! Den senaste höjningen med 50 öre för 2006 flyttar oss 35 platser uppåt i skattehöjarligan, till plats 25 bland en mängd s-styrda Norrlandskommuner. Det är verkligen inte något att sträva efter!
Detta pressmeddelande gick vi ut med direkt efter mötet:
”Moderaterna i kommunstyrelsen reagerar mot att den rödgröna majoriteten återigen klubbar igenom en försäljning av kommunens fastigheter till kraftigt underpris, denna gång dessutom i strid mot Ledningskontorets förslag (ärende 18, Försäljning av S:t Maria 36/Grafikgruppen).
– Vi accepterar inte att kommunen rutinmässigt säljer sina fastigheter till underpris. Fastigheterna bör istället gå ut på den öppna marknaden så att alla får en chans att bjuda på dem, säger Lena Celion.
– När snabba beslut blir viktigare än riktiga beslut är det demokratin och gotlänningarna som förlorar. De pengar som nu går förlorade hade gjort stor nytta i skolan och sjukvården, säger Håkan Onsjö.
– I det pressade ekonomiska läge som kommunen befinner sig i är det viktigt att vara försiktig med skattebetalarnas pengar. Vi yrkade på återremiss för att få en professionell värdering av fastigheten, och för att se om vi kunde tillfredsställa grafikernas lokalbehov utan att behöva skänka bort miljonbelopp av gotlänningarnas pengar, avslutar Gustaf Hoffstedt.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar