lördag, november 16, 2013

Viktigt för Gotland att färjetrafiken ges långsiktiga förutsättningar

Mitt pressmeddelande innan mötet på näringdepartementet 2013-11-13:

Lena Celion (M) träffar infrastrukturministern:

I morgon förmiddag träffar ett tiotal ledande politiker och företrädare från östra Mellansverige infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för att till henne framföra sina synpunkter på Trafikverkets förslag till nationell transportplan 2014-2025.
- Vi har tillsammans valt de viktigaste strategierna och åtgärderna för regionen. För oss på Gotland är färjetrafiken avgörande, och därför är det extra viktigt att infrastrukturministern inser vikten av den för att skapa stabila och långsiktiga förutsättningar för öns tillväxt och tillgänglighet, säger Lena Celion (M), Region Gotland.
I september kritiserade ledande politiker för sju län i östra Mellansverige (Stockholm, Västmanland, Uppsala, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland) i ett gemensamt remissvar på flera punkter Trafikverkets förslag till nationell transportplan, som anses otillräckligt för att täcka behoven av såväl arbetspendling som godstrafik i regionen.
- Förslaget till utbyggnadstakt håller inte jämna steg med befolkningsutvecklingen, Vi förutsätter att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kommer att lägga stor vikt vid våra gemensamma prioriteringar, eftersom vi representerar en så stor del av landets samlade tillväxt. Vi ökar gärna trafiken, bara regeringen ger oss erforderlig kapacitet, avslutar Lena Celion.
Lena Celion, regionråd Gotland

söndag, november 10, 2013

Gotland behöver ingen skattehöjning!

Oppositionen (M-C-FP) protesterar bestämt mot vänsterpartiernas krav på att ytterligare beskatta gotlänningarna. Skattehöjningen behövs inte, vill vi bestämt hävda, och vi är mycket förundrade över hur ihärdigt S-V-MP drivit fram denna höjning. Gotland ligger redan bland den tredjedel av landets kommuner som har högst skatt. Med den aviserade höjningen kommer vi att tillhöra den sämsta fjärdedelen. Finns det någon som på allvar tror att detta att ökar benägenheten att flytta till Gotland och att det kommer att bidra till ökad tillväxt?

Alla partier i fullmäktige känner till att vi nästa år får 90 nya miljoner i utjämningsbidrag från staten. Vi kan också räkna med återbetalning av sjukförsäkringspengar på ca 40 miljoner för år 2014. Dessutom börjar vi se positiva prognoser för landets tillväxt och därmed förbättrade skatteprognoser nästa år och 2015-2016 ser ännu bättre ut. Vi vill också fortsätta hålla i arbetet när det gäller sjukvårdens berömvärda insatser för att korta vårdköerna och öka patientsäkerheten så att vi även nästa år får en fortsatt hög tilldelning från regeringens olika stimulansbidrag (i år får vi ca 80 miljoner extra bidrag).

Vi tänker därför inte som S-V-MP väljer att göra, mörka dessa inkomster genom underbudgetering, och på så sätt tvinga fram en skattehöjning som ger 50 miljoner!

Lena Celion, gruppledare (M)
Lars Thomsson, gruppledare (C)
Mats-Ola Rödén, gruppledare (FP)

lördag, november 02, 2013

En balanserad budget utan skattehöjning

Den senaste veckan har varit myckeet intensiv. En stor utmaning för vår moderata Regionstyrelsegrupp har varit att presentera en budget vid torsdagens Regionstyrelse, utan den aviserade skattehöjning som majoriteten i S-V-MP aviserat om 50 öre per (hundralapp). En skattehöjning som jag verkligen undrar varför den ska genomföras. Är det Vänsterpartiet som återigen pressat Socialdemokraterna till detta? Totalt obegripligt är det i alla fall!

Inom moderata gruppen har vi jobbat fram ett underlag där vi också tar hänsyn till nya intääkter (en post S-V-MO medvetet underbudgeterat), permanenta liksom tillfälliga (AFA och vårdstimunlanspengar), så vi ser naturligtvis fram emot ett maktskifte nästa år, då vi kan göra Gotland till en ö där det är lätt att leva, det finns framtidstro för männsikor och tillväxt i näringsliv och företag.

(Länk http://www.moderat.se/nyhetsartikel/en-balanserad-budget-utan-skattehojning )